billund l
 

Billund Lufthavn støtter Børnehjertefonden

Billund Lufthavn og Børnehjertefonden

Børnehjertefonden og Billund Lufthavn har i forbindelse med Lufthavnens 50 års jubilæum indgået et samarbejde. I løbet af 2014 arrangeres koncerter, der bliver solgt bøger, afholdt løbeevent, samlet penge ind og meget mere - og alt sammen er til fordel for Børnehjertefonden.


Om Billund Lufthavn og 50 års jubilæet

Når man kaster et blik på et landkort, giver det ikke umiddelbart nogen mening at placere en stor, international lufthavn i Billund, en lille provinsby med 6.000 indbyggere lidt ude på den jyske hede. 

Alligevel er placeringen på mange måder kernen i fortællingen om Billund Lufthavn, der den 1. november 2014 kan fejre sin 50-års fødselsdag. For Billund Lufthavn er blevet til på trods. På trods af geografien. På trods af konkurrence fra andre og større provinsbyer. På trods af eksperternes skepsis over for ideen. Fordi masser af mennesker i Trekantområdet troede på projektet – og har støttet det hele vejen med begejstring, driftigt vovemod og vedholdende energi i fællesskab. 

I dag er Billund Lufthavn derfor hele Vestdanmarks internationale lufthavn og en vigtig regional vækstmotor. Man kan ikke skabe vækst og udvikling uden infrastruktur, og lufthavnen er i dag livsnerven, der gør Vestdanmark international og sikrer både ferierejsende og virksomheder i en globaliseret verden gode muligheder for at flyve både mennesker og fragt kloden rundt.

Som så meget andet på de kanter begynder historien om Billund Lufthavn med LEGO. Legetøjsproducenten anlagde allerede i 1962 sin egen landingsbane og købte sit første fly, og det lagde grunden til, at en række kommuner og et amt i 1964 gik sammen om at anlægge Billund Lufthavn ved at forlænge landingsbanen og gøre LEGOs hangar til lufthavnsterminal. Den første rute mellem Billund og København åbnede den 1. november 1964, og i årene efter fulgte masser af charter- og fragtflyvninger, mens den første udenlandske rute – til Southend udenfor London – først kom til i 1984 efter pres på luftfartsmyndigheder og politikere. 

Siden da har Billund Lufthavn været i konstant vækst og udvikling – en succes, der kun blev større, da lufthavnen i 2002 flyttede til sin nuværende placering nord for landingsbanen i den nye, nordiskinspirerede terminal. På 50 år er Billund Lufthavn således gået fra 46.000 passagerer i det første hele driftsår, 1965, til rekordmange 2,8 millioner passagerer i 2013.   

Og med tiden er Billund Lufthavn altså blevet en regional institution. På den ene side er der tale om en traditionel virksomhed, der fungerer uden økonomiske tilskud og skal tjene sine egne penge for at udvikle sig. Og på den anden side er der rollen som regional drivkraft, hvor hensynet til virksomhedernes og borgernes muligheder og oplevelser vejer tungere end simpel profit, når Billund skal binde Vestdanmark sammen med resten af verden. På den måde er Billund Lufthavn en vigtig brik i det omkringliggende samfund og en del af en samfundsudvikling, der dikterer, at tingene skal gå hurtigere og være nemmere.

Allerede i dag kan man nå over 500 forskellige destinationer med kun et stop undervejs fra Billund. Men ambitionerne er til mere, når man kigger i krystalkuglen. Drømmen om 3 millioner passagerer årligt ligger lige for, og ved 60-års fødselsdagen i 2024 peger nålen forhåbentlig på 4 millioner passagerer, når Billund Lufthavn også til den tid leder vejen ud i verden. 

Læs mere om Billund lufthavn på www.bll.dk